Ádámfi György
Avi-Saul Mordeháj
Csekey István
Czakó Elemér
Dancsi József
Dizseri Tamás
Druzsbáczky György
Elek István
Gácsi Mihály
Galgóczy Erzsébet
Hild Viktor
Laki Kálmán
Lenk Gusztáv
Pap István
Polgár Jozefa
Radvánszky József
Rédl János
Sóki Imre
Somogyi Ignác
Sóskúti Margit
Szalay János
Szepessy Mihály
Szűcs Sándor
Szüsz Dávid
Thiery Péter
Tóth Csongorné
Varga Sándor Frigyes
Vezéry Ödön
Vidor Győző
Vörös István

A Panel című lapban megjelent sorozat
NEVEZETES SZOLNOKIAK

Polgár Jozefa
aki minden szűkölködőt támogatott
Polgár Jozefa - László Cecilia rajza

Szolnokon született 1855. április 28-án. Tanulmányairól nincs ismeretünk, ám műveltségére következtethetünk abból, hogy eszmecserére méltatta báró Dóczi Lajos költő-író, a Kiss Józsefhez fűződő kapcsolata pedig az irodalomtörténet részét képezi. A költő az 1860-as években vándortanítóként járta az országot. Már ekkor megfordult Szolnokon, de a Polgár Jozefával való megismerkedés csaknem két évtizeddel később, 1882-ben történt. A költészete iránt érdeklődő elvált asszony, ill. a boldogtalan házasságban élő költő között idővel erős érzelmi szál szövődött. Ez több szolnoki látogatást eredményezett, s a Polgár Jozefához írt Noémi-versciklust, melynek legszebb darabjában, az Ó mért oly későn… című költeményben így ad hangot fájdalmának Kiss József:
    Ó mért oly későn, levelek hullása,
    Daru távozása idején:
    Mért nem találkoztam rózsanyíláskor,
    Hajnalhasadáskor veled én?
Mért nem hallgathattuk édes-kettesbe’
A pacsirtát lesbe’ te meg én?
Mért nem találkoztunk a mámor, a vágyak,
Az ifjú álmok idején!...
Egy sóhaj az egész, de e rövid sóhaj röpke fényénél két elromlott élet tragédiája tárul fel előttünk” — írta Komlós Aladár.

Minderről Szolnokon kevesen tudhattak, itt főként az izraelita nőegylet elnöknőjeként ismerték Polgár Jozefát, aki — míg tehette — minden szűkölködőt támogatott. Sokat tett egy helyi leány-árvaház alapításáért, de a terv megvalósítását a gyűjtött pénz elértéktelenedése megakadályozta.

1930. szeptember 28-án, Kossuth téri lakásában dobbant utolsót a szíve. Az egyik helyi lapban így búcsúztatták: „Jozefin néni, nem látunk többé, elmentél kézitáskáddal, esernyőddel! Aludj, pihenj, vége a robotnak!

Nyomtatásban: Panel, X/10. 2007. november, p. 8.

Kezdőlap
Irományok