Ádámfi György
Avi-Saul Mordeháj
Csekey István
Czakó Elemér
Dancsi József
Dizseri Tamás
Druzsbáczky György
Elek István
Gácsi Mihály
Galgóczy Erzsébet
Hild Viktor
Laki Kálmán
Lenk Gusztáv
Pap István
Polgár Jozefa
Radvánszky József
Rédl János
Sóki Imre
Somogyi Ignác
Sóskúti Margit
Szalay János
Szepessy Mihály
Szűcs Sándor
Szüsz Dávid
Thiery Péter
Tóth Csongorné
Varga Sándor Frigyes
Vezéry Ödön
Vidor Győző
Vörös István

A Panel című lapban megjelent sorozat
NEVEZETES SZOLNOKIAK

Dancsi József
az 1956-os Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanács elnöke


Hajdúhadházán született 1905. december 23-án, földműves család gyermekeként. Édesapja hősi halált halt az I. világháborúban, így néhány évig Nagyváradon nevelkedett nagybátyjánál. 1924-ben költözött Szolnokra a család, s a fémipari szakiskolát végzett fiatalember először gőzfűrésztelepi köszörűs, majd 1926-tól — a MÁV-műhelyben, a későbbi Járműjavítóban — gyári munkás volt. 1934-ben lakatos munkakörbe került, majd tanoncoktató, s a vasutasok érdekvédelmi szervezete, a VOGE egyik helyi vezetője volt. Komoly sikert aratott a Szolnoki MÁV Sportegyesület birkózójaként.

1945-ben belépett a szociáldemokrata pártba, a Járműjavítóban pedig az üzemi bizottság alelnökévé választották. 1948-ban ellenezte az MKP és az MSZDP egyesülését, s a megalakuló MDP-be nem lépett be. Hű maradt a szociáldemokrácia mérsékelt irányzatához.

1956. október 26-án a Megyeháza dísztermében megválasztották a Szolnok Megyei Forradalmi Munkástanács elnökévé. Erélyes intézkedéseivel elejét vette a fegyveres összetűzések kialakulásának, így nagyrészt neki köszönhette Szolnok város lakossága az 1956. november 4-ig élvezett viszonylagos nyugalmat és biztonságot. Értelmiségi körökben is tiszteletet és elismerést vívott ki magának.

1956. november 9-én ideiglenesen megbízták a Szolnok Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöki tisztségével. Bár a november 4-én létrejött hatalommal és a szovjet megszállókkal is megegyezésre, sőt együttműködésre törekedett, 1957 tavaszán őt is elérte a megtorlás. Négyévi börtönbüntetésre ítélték, ám ennek időtartamát 1958. november 28-án a Legfelsőbb Bíróság nyolc évre emelte.

Dancsi József 1963-ban betegen, amnesztiával szabadult a büntetésből, és a MÁV uszoda karbantartójaként dolgozott. 1975. április 24-én hunyt el Szolnokon. 2002-ben emléktáblát állítottak tiszteletére a Megyeháza előcsarnokában, majd 2006-ban egy domborműves táblát a Sóház és a Magyar utca sarkán.

Nyomtatásban: Panel, VIII/4. 2005. április, p. 8.
Síremléke és emléktáblái: Jász-Nagykun-Szolnok megyei panteon

Kezdőlap
Irományok