Ádámfi György
Avi-Saul Mordeháj
Csekey István
Czakó Elemér
Dancsi József
Dizseri Tamás
Druzsbáczky György
Elek István
Gácsi Mihály
Galgóczy Erzsébet
Hild Viktor
Laki Kálmán
Lenk Gusztáv
Pap István
Polgár Jozefa
Radvánszky József
Rédl János
Sóki Imre
Somogyi Ignác
Sóskúti Margit
Szalay János
Szepessy Mihály
Szűcs Sándor
Szüsz Dávid
Thiery Péter
Tóth Csongorné
Varga Sándor Frigyes
Vezéry Ödön
Vidor Győző
Vörös István

A Panel című lapban megjelent sorozat
NEVEZETES SZOLNOKIAK

Ádámfi György
a tropikus éghajlatú országok elektrifikálója

1904. augusztus 7-én született a szolnoki Vigadó (ma Kellner Gyula) utcában. Apja folyammérnök, édesanyja Scheftsik Karolina, városunk egykori polgármesterének unokája volt. A középiskolát Szegeden végezte el, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépész- és elektromérnöki oklevelet 1927-ben. Ezután Berlinbe ment, és a Siemens főmérnöke lett. 1931-ben megbízást kapott a cég párizsi képviseletének kiépítésére, majd vezetésére. A trópusi országok ipartelepeinek, és a dél-amerikai országok vasúthálózatának elektromosítása tartozott tevékenységi körébe. Számos — élénk érdeklődést kiváltó — műszaki cikke jelent meg különféle francia és német szaklapokban.

1938-ban hazatért, és a Ganz Villamossági Rt. főmérnökévé nevezték ki, majd a Kelet-magyarországi Villamossági Rt. műszaki igazgatója lett. Az ostrom elől Kőszegre menekült öttagú családjával, majd egy 3-4 fővel dolgozó csavarhúzó-készítő műhelyt alapított Budapesten, melyet 1952-ben államosítottak. Termékeik egész Európában és a Közel-Keleten olyan keresettek voltak, hogy még 1956 nyarán is kapott megrendelést Szíriából. Az államosítás után koholt vádak alapján 10 havi börtönbüntetésre ítélték, ahonnan betegen szabadult.

1954-ben a KOMPLEX Nagyberendezések Export-import Állami Vállalatánál helyezkedett el, ahol Törökországnak és Szíriának több vízerőmű eladását és építését koordinálta. 1962-től a Vegyiműveket Tervező Vállalat mérnökeként dolgozott. Nyugdíjas éveiben fordított — az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda már korábban a legjobb francia műszaki fordítói közé sorolta — és többnyelvű, speciális műszaki szótárak készítéséhez gyűjtötte az anyagot. Közel 800 oldalas négynyelvű élelmiszeripari szótára három hónappal 1987. január 17-én bekövetkezett halála után került ki a nyomdából.


Nyomtatásban: Panel, IX/1. 2006. január, p. 8.

Kezdőlap
Irományok