HALAK, VADAK ELKÉSZÍTÉSE

A MAGYAR KONYHA SZÁMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
STŐGERMAYER ANTAL

Szolnok, 1912.
Kongorácz nyomda, Törökszentmiklós



A szakácskönyv fejezetei:

Előétkek - Hors d' oeuvres
Vadakból készült előétkek
Előétkek erdei vadból
Sajtból készült meleg előétkek
Főzelékből készült előétkek
Egynéhány meleg mártás készítési módja
Vadak elkészítési módja
Szárnyasvad
Halak
Tengeri halak
Néhány tengeri halból és rákból készült
           előételek
Halak tartása aquáriumokban
Rákok elkészítési módja
Kolbász és hurkafélék

Recept:


 1–13
 14–43
 44–63
 64–67
 68–74
 75–81
82–127
128–175
176–261
262–374

375–381

382–439
440–474


Stögermayer Antal síremléke, Szolnok. Fotó: Kósa Károly. STŐGERMAYER ANTAL
(Kassa, 1864 – Szolnok, 1919. máj. 4.)
Szolnokon az 1900-as évek elején vált ismertté a neve halászbérlőként, az Aranylakat nevű vendéglő kocsmárosaként. Az 1910-es években rendszeresen szerepelt a helyi sajtóban hirdetéseivel és a róla szóló hírekkel. Ekkor már ő volt a vármegyei kaszinó „restaurateurje”, s halcsarnoka is volt a Szabadság téren. Az egyik hír szerint „egyébiránt üres óráiban amateur festőművész és szenvedélyes vadász”. Szamuely Tibor vésztörvényszéke végeztette ki. 1925 pünkösdjén családja adományaként Golgotha című festményt – egykori pártfogoltja, Czinóber Miklós alkotását – szenteltek fel emlékére a szolnoki Vártemplomban.
Stőgermayer Antal tiszaligeti vendéglője. Ragács Gyula felvétele. Képeslap Németh István gyűjteményéből.

!A szakácskönyvet kultúrtörténeti értéke miatt teszem közzé. Ha valakinek kedve támad egyes ételeket megfőzn/sütni, annak jó étvágyat kívánok, de kérem, hogy előtte tekintse meg a védett állatok listáját!

Kezdőlap Tovább a receptekhez
Vendégoldal