2. rész: a siófoki választás lezajlása és eredménye

Az 1931. augusztus 16-án megtartott szépségverseny lefolyásáról és eredményéről a szervező Színházi Élet című lap számolt be 37. számában, valószínűleg a főszerkesztő, Incze Sándor tollából:
»Két hónapig tartó izgalmas előcsatározás előzte meg a Balaton Tündére választásának napját. Ez a vasárnap nemcsak azoknak a hölgyeknek jelentett szenzációt, akik a siófoki homokon megmérkőztek, de felfigyelt rá mindenki, aki még élénken emlékezik Simon Böske első balatoni szereplésére, amelyet a pesti győzelem és a Párizsban szerzett világhír követett...
Szombaton, a választás előtt való napon délelőtt még vastag felöltőkben érkeztek meg Siófokra az ország minden részéből az egyes strandok szépei, és dideregve sétáltak a mólón. Estére azonban elállt a szél, rohamosan emelkedett a hőmérő, és a telepi étteremben szervírozott dús vacsora után a Casino-kertben már a szabad ég alatt estélyi ruhában táncolhattak a hölgyek azon a ragyogó estélyen, amelyet a siófoki fürdőigazgatóság a Balaton Tündére-választás jelöltjei számára rendezett.
És vasárnap reggelre már kánikulai hőség köszöntött Siófokra. Zsúfolt vasúti kocsik hozzák az érdeklődőket a Balatonra, a Pesi Hírlap, Újság és Magyar Hírlap különvonatai ontják a weekendező publikumot, Siófok utai megtelnek pizsamákkal: a nyár pontosan erre a napra visszatért.
Már kora délelőtt nagy a tolongás a siófoki mólón, ezrek nézik a Magyar Film Iroda munkáját. Már a verseny előtt is filmezik a versenyzőket és később is hűségesen forgatják le a verseny minden izgalmas fázisát a Film Iroda kiküldöttei. A választásról készült filmfelvételeket a szeptember 3-án megjelenő Magyar Híradó az összes mozikban közli. [Sajnos a film kópiája elkallódott vagy lappang — K.K.]
Az érdeklődés tetőpontját éri el, amikor a strandon a hangerősítő mikrofon öblösen jelenti:
— Kezdődik a Balaton Tündére-választás, hölgyeim és uraim!


A hatalmas pódium mellett elzárt helyen foglal helyet a zsűri, amelynek elnöke Tasnády Fekete Mária.
A zsűri tagjai a következők: Dr. Zsembery Gyula, Siófok polgármestere, Káli Nagy Dezső miniszteri tanácsos, a Balaton-kikötők kormánybiztosa, Eötvös Gitta, Földes Lenke szobrászművésznő, Nagy Endre, Virányi Ferenc folyamőrségi törzskapitány, Ertl Jenő, dr. László Géza, Sándor Imre, a Balatoni Iroda vezetője, dr. Hegedűs Béla, dr. Pick Jenő, Csernagurszky Dezső, Kotsy Ferenc, dr. Frisch Emil, Incze Sándor, Lukács Gyula, dr. Heuman Károly és Robicsek Zoltán.
Egymás után vonulnak fel a pódiumon a versenyző hölgyek: Nagy Ilonka (Balatonkenese), Mátéffy Lívia (Balatonalmádi), Bordy Bella (Debrecen), Faragó Panni (Siófok), Egerváry Mlinkó Zsigmondné (Zamárdi), Szilvássy Lilly (Balatonlelle), Csönge Mária (Keszthely), Klózik Ilonka (Balatonboglár), Laurentz Baby (Balatonmária), Nagy Ancy (Pécs), Hatsek Lili (Pécs), Szabó Ica (Szeged), Neuländer Sári (Szolnok), Timarovszky Ica (Nyíregyháza), Zsuráffy Mária (Pestújhely), Kovásznál Bogdány Mária (Lillafüred), Kucsera Manyi (Nagymaros).
A strandok szépeinek bemutatása után új jelentkezők is akadnak szép számmal, akik számot kapnak és nem egyet tapssal üdvözöl a közönség, amikor a zsűri előtt elvonul.
A választási elnök rendelkezésére először tizenegy hölgyet választ titkos szavazással a zsűri: ezek kerülnek a döntőbe. Ugyancsak titkos szavazással választ a zsűri a döntő tizenegyből öt hölgyet. A választás most ér legizgalmasabb pontjához. A megafon jelenti, hogy ebből az ötből választja meg a zsűri a Balaton tündérét. Néma csöndben olvassa a szavazatszedő bizottság a szavazatokat. Már két óra van, mire Tasnády Fekete Mária a mikrofonba mondja az eredményt:
— Balaton Tündére az 1931. évre Neuländer Sári, Szolnok kiküldöttje. Udvarhölgyei: Faragó Panni (Siófok), Bordy Bella (Debrecen), Szilvássy Lilly (Balatonlelle), Klózik Ilonka (Balatonboglár).


A közönség vastapsa pecsételi meg a zsűri ítéletét, az új Balaton Tündére boldogan hajlik meg az emelvényen és pirulva fogadja a sok gratulációt. Percek múlva kezében az ajándékozó okirat, amely egyszeriben telek- és háztulajdonossá teszi a szép Balatonlidón és szívesen osztja ki a sok értékes ajándékot udvarhölgyei között.


Neuländer Sári. — Színházi Élet, Lász, ill. Révész-Bíró felvétele.

És jön a sajtó. Újságírók rohamozzák meg a szép szolnoki leányt és Neuländer Sári most adja első intervjuját:
— Tizennyolc éves vagyok, édesapám Szolnokon férfi és női szabász, Szolnokon nagyon szeretnek és egyhangúan választottak meg a szolnoki tiszai strand szépévé, nővéremmel jöttem a siófoki választásra, boldog vagyok, nagyon boldog vagyok. Férjhez menni? Igen, de nem most, majd talán két év múlva...
— Ki az ideálja? — kérdi tőle egy újságíró.
— Simon Böske.
— Milyen karriert akar csinálni?
— Pontosan olyat, mint Simon Böske.
Őszintén kívánjuk a Balaton új tündérének, hogy teljesüljön a kívánsága.«

Vissza az első részhez!  — Tovább a 3. részhez!

Kezdőlap
Irományok