Kósa Károly

A SZOLNOKI SZABADTÉRI SZÍNPAD
vázlatos története


3. rész (1974–1977)


Az egy évtizede tervezett „ifjúsági park” 1974-ben valósult meg a szabadtéri színpad „kibővítésével”. A Szolnok Megyei Néplap 1974. március 16-án közölte: »Szűknek bizonyulnak a cigarettafüstös eszpresszók, klubok a szórakozni vágyó fiataloknak, s ha végérvényesen beköszönt a jó idő, szívesebben is szórakoznának a szabadban, a jó levegőn.
A városi párt-végrehajtóbizotbság, figyelembe véve az igényeket, tavaly határozatot hozott ifjúsági park létesitéséről. A tervek szerint a terület három  létesítménynek ad majd otthont: a már meglevő szabadtéri színpadnak, az épülő ifjúsági parknak, s két iskolai játszótérnek. Az új, szeszmentes szórakozóhely szabadtéri előadások tartására, film vetítésre, koncertekre, táncrendezvényekre és különféle társasjátékokra, így asztaliteniszre és asztalifocira lesz alkalmas. A munkálatok irányítására társadalmi bizottságot hoztak létre, melynek vezetésével a  KlSZ-fiatalok elkezdték az építkezést — társadalm i munkában. A terület kihasználását nehezíti, hogy a  Kertészeti Vállalat egyik részlegének irodája, öltözője szintén szintén ezen a területen van. Néhány raktár és két lakás társaságában. Helyhiány miatt az irodák és öltözők áttelepítése egyelőre nem lehetséges, a raktárakat fokozatosan kiürítik, ám  a lakáskérdés még megoldásra  vár. Az ifjúsági park építésével egyidőben folyik a Komarov-terem  felújítása is 800 ezer forintos költséggel.
Az ifjúsági park és a Komarov-terem működtetése a művelődési központ feladata. A működési szabályzat és a program tervezet elkészítésében társadalmi bizottság is közreműködik, melynek tagjai sorában több KISZ-fiatal is helyt kapott. A működési szabályzat s a program tervezet még nem készült el, mivel nem ismeretes, hogy a művelődési központ, milyen nagyságú összeggel gazdálkodhat. Az ifjúsági park támogatására a városi tanács 80 ezer forintot irányzott elő. A végleges döntésre március végéig sor kerül — reméljük, azután már hamarosan elkészül a  program  és a működési szabályzat is.«

Egy hónappal később: »A Ságvári Endre megyei művelődési központ elkészítette a programtervezetet és a  működésre vonatkozó javaslatokat, melyeket megvitat a társadalmi bizottság. A program tervezet május 1-től szeptember 30-ig tartó időszakra készült; összeállításakor arra törekedtek, hogy ne csupán könnyűzenei rendezvények szerepeljenek a műsorban, hanem sor kerüljön művészeti találkozókra, klubok bemutatkozására, film vetítésekre. vetélkedőkre, valamint színjátszók előadásaira is. A 82 tervezett rendezvény mellett különféle szabadtéri- és teremjátékok várják a  fiatalokat. A park kedden, csütörtökön. szombaton és vasárnap lesz nyitva 17–22 óráig. Figyelembe véve a park szomszédságában levő kollégiumok belső rendtartását, a diákok tanulási és pihenési feltételeit, május és szeptember hónapban kedden és csütörtökön csak „csendes”, a  hétvégeken pedig zenés műsor lesz. Ötforintos belépővel lehet látogatni a parkot, kivéve az ORI-rendezvényeket — ezekre külön belépti díjat állapítanak meg. A kulturált, zavartalan szórakozást megfelelő rendező gárda fogja biztosítani.«

»Május 1-én, délután 5 órakor megnyílt az ifjúsági park. Igaz, az eső miatt csak jelképesen. A műsoros estet a Ságvári Endre Megyei Művelődési Központban rendezték meg, mintegy kétszáz fiatal előtt. Közreműködött a megyei művelődési központ gyermek táncegyüttese, felléptek a Május 1. Ruhagyár munkáslányai, akik divatbemutatót tartottak. Ezután 22 óráig három helyi zenekar és a budapesti Mini-együttes szórakoztatta a fiatalokat.« — adta hírül a Néplap.

»A park működése – május elsején – esővel kezdődött, és esővel is folytatódott. Nem kedvezett az időjárás eddig a szabadtéri előadásoknak. Jónéhány rendezvényt a Ságvári Endre művelődési központban tartottak meg az eső miatt. Bosszankodnak is eleget a park vezetői, s persze maguk a fiatalok is. A sok nehézség és néhány ellenkező híresztelés ellenére is fejlődik azonban a park. A rossz padokat már részben felújították, nemsokára felszerelik az új higanylámpákat is. A büfé is mindinkább bővülő választékkal rendelkezik, sőt az Alföldi Üzemi Vendéglátó Vállalat új, korszerű pavilont állít fel. Igaz, nem készült el még minden és készülhetne gyorsabban is... A közeli jövő terveiben többek között diaporáma műsor, vidám társasjátékok, vetélkedők szerepelnek, Füzessy Zoltán filmjei a profi ökölvívókról, Zombori Ottó csillagász előadása és az Apolló '73 című film. Megszülettek a park dekorációs tervei is...« — írta a Néplapban K. L. (azaz Körmendi Lajos, akinek néhány héttel előbb itt kezdődött az újságírói pályafutása).

»A szolnoki ifjúsági park­ban július 20-án a Happe­ning, 21-én a Gól, 23-án a Fantom együttes szórakoz­tatja a fiatalokat. A népsze­rű Bergendy együttes ismét fellép városunkban, ezúttal 24-én este 20 órakor. Az újra hazánkban  vendégszereplő Rhoda Scott pedig 27-én hangversenyezik Szolnokon. A HVDSZ Bihari táncegyüt­tes és Madarász  Katalin népdalénekes közreműködésével július 28-án lép fel a Tisza táncegyüttes.« (Néplap, 1974. júl. 19.)Szolnok Megyei Néplap,
1974. júl. 14. és
júl. 30. (Igriczi Zsigmond)Az 1974 augusztusi tervek a Néplap hírei (aug. 15. és 28.) szerint: »A szolnoki ifjúsági parkban a héten több együttes, a hét vegén pedig zenés vidám műsor várja a látogatókat A Wastaps együttes ma, a Galaxis 17-én, a Scarabeus 18-án lép fel. Hétfőn, augusztus 19-én már 16 órakor elkezdődik a program. A Volvo együttes egy órás játéka után 17 órakor a Mindenki kedvére című műsorban Zentai Anna érdemes művész, Horváth Tivadar Jászai-díjas művész, Váradi Zsuzsa előadóművész, valamint Jose Arzamendie paraguai táncdalénekes és Phönix bűvész szórakoztatják a közönséget. A látványos víziparádé és tűzijáték után 21 órától éjfélig a Volvo és Fantom együttesek zenélnek. Másnap, augusztus 20-án első ízben találkozik a közönséggel a Ságvári Endre megyei művelődési központ zenekara, a CÉ-CÓ együttes, amely a Wastapssal együtt 18–22 óráig játszik az ifjúsági parkban.«  »Ma este 8 órakor a szolnoki ifjúsági parkban hangversenyt ad a népszerű Fonográf együttes. Augusztus 29-én (csütörtökön) az Universal, 31-én (szombaton) a P. Mobil, és szeptember 1-én (vasárnap) ismét a szolnoki CÉ-CÓ együttes játszik.«


A környék lakónak panasza – Szolnok Megyei Néplap, 1974. aug. 14.

A szabadtéri színpad folyamatosan fennálló hiányosságaira mutat rá a Szolnok Megyei Néplap 1975. május 21-én — C. L. tollából — közölt cikke: »A megye egyetlen ifjúsági parkja először tavaly, május első napján nyílt meg Szolnokon, és októberben zárta kapuit. A városnak nagy szüksége volt és van rá: a Tisza-parti ifjúsági park egészséges levegőjű, szeszmentes és olcsó szórakozóhely.
1974-ben mégis csalódást okozott azoknak, akik gyakran látogatták. A heti négy estén többnyire ugyanaz volt: szinte csak zenét lehetett hallgatni. A büfé is szerény választékot kínált. Néhányszor az időjárás szólt bele a programba, s más menedék híján valamelyik eszpresszóba vagy borozóba menekültek a fiatalok. Amikor elállt az eső — előfordult, hogy tíz perc múlva — már csak kevesen tértek vissza ...
Mi történt az eltelt időszakban annak érdekében, hogy 1975-ben a park valóban az ifjúság „nagy nyári játszótere” legyen?
A városi KISZ-bizottsóg kezdeményezésére társadalmi aktivisták segítségével megkezdődött az új, korszerű büfé építése. A munkával május végéig készülnek el. A KISZ-esek rendbe hozzák a park elhanyagolt területét, a padokat és a világítást is.
A Ságvári Endre megyei Művelődési Központ a tavalyihoz hasonló programot állított össze. Az idén ismét a zenére helyezték a fő hangsúlyt. A sok zenekar és a hazai „lemezlovasok” mellett csak játékos vetélkedők lesznek. Viszont újdonság — ha lesz — a diaporáma műsor.
A program összeállításából az idén részt vállalt a Szolnok megyei Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda is. Szerdánként ORI-rendezvényekkel gondoskodnak a szolnoki középiskolai üdülőtábor háromszáz lakójának ingyenes szórakoztatásáról. Természetesen a város fiataljait is szívesen látják, de nekik már belépő jegyet kell venniük.
Az idén hetente csak háromszor, szerdán, szombaton és vasárnap, 17-től 22 óráig tart nyitva a park. Nem dőlt még el, hogy mennyi lesz a belépőjegyek ára, de valószínű, hogy a tavalyi öt forintnál többe kerül a „beugró”.
Már 1974-ben több rossz példa nyomán bebizonyosodott, hogy a zenekarok számára fedéllel ellátott dobogót kell építeni, mint a budapesti vagy a kecskeméti ifjúsági parkban is. A fiatalok ugyanis közvetlenül a zenekar előtt, a színpadon táncolnak. A dobogó biztosítaná a szabad teret a zenéléshez, és mindenki látná a zenészeket. A tető a drága felszerelést védené az esőtől. Olyan emelvény kell persze, amit szükség szerint el lehet távolítani a színpadról. Sajnos, az illetékesek nem fordítottak figyelmet erre: a dobogónak se híre, se hamva.
Az ifjúsági park június 1-én, vasárnap nyílik, s a nyitásra meghívott első együttes az „Orkán” lesz. Ekkor rendezik a könyvhét ifjúsági napját is. Az erre az alkalomra felállított könyvsátorban kedvükre böngészhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők a legújabb irodalmi alkotásokat.«

1975 nyarának programját is hírelte a helyi lap (jún. 27. és júl. 18.): »A szolnoki városi ifjúsági parkban ma Danyi Attila disc-jockey műsorát és a Beton-együttest hallhatják az érdeklődők. Holnap a Fortuna-együttes lép fel, vasárnap pedig a budapesti MINI együttes ad hangversenyt. Rossz idő esetén a zenés esteket a Ságvári Endre megyei Művelődési Központ színháztermében rendezik meg.« (Ezek tehát mindig tervek, a megvalósulásban ritkán lehetünk bizonyosak.) »A Noclav és az Anonymus együttes kicsit vérszegény, hétvégi játéka után, szerdán ism ét megtelt a szolnoki ifjúsági park. Mintha a város és a környék lakói, a tiszaligeti táborozók megérezték volna, hogy ezen az estén igazi zenei élményben lesz részük. A fővárosi Sprint együttes valóban kirobbanó sikert aratott. Sem tavaly, sem idén nem járt még olyan együttes a megyeszékhelyen, amelyik ennyire lázba hozta volna a közönséget. S amire hosszú évek óta nem volt példa, a mintegy 600 fiatal együtt énekelt, tapsolt a zenekarral. Az ízig-vérig rock-zenét játszó Sprintet többször is szívesen látnánk a városban. A parkban szombaton a szolnoki Integrál, vasárnap pedig a Sztár együttes játszik.« »Osztatlan sikert aratott szerdán a szolnoki ifjúsági parkban az Apostol együttes. Széles skálájú, választékos műsorukra hétszáz fiatal volt kíváncsi. S, hogy mennyire jól érezték magukat, bizonyítja az is, hogy együtt énekeltek a zenekarral — mint legutóbb a Sprint együttes koncertjén. Az ifjúsági parkban augusztus 1-től 10-ig, a jubileumi kiállítás ideje alatt különféle kulturális rendezvények lesznek, Így az első négy napon divatbemutatók; augusztus 3-án a Continental, 4-én pedig a Vastaps együttes lép fel. Augusztus 5-én a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola fúvószenekara, 6-án pedig az MHSZ olajbányász fúvószenekar ad műsort. Augusztus 7-én a mezőtúri Röpülj páva kör és a citerazenekar mutatkozik be, 8-án a CÉ-CÓ együttes, 9-én a Tisza táncegyüttes, s végül 10-én az Integrál zenekar szórakoztatja a közönséget...«

Szolnok Megyei Néplap, 1975. aug. 16.

Töredékes történetünkből sem hagyhatjuk ki Molnár Tamás képzőművész, író, publicista emlékezését, mely 2012-ben jelent meg A szélmalomharcos címmel. (Hosszabb, a kort is bemutató részleteket idézek a műből, különös tekintettel a kádári Magyarországra nosztalgiával tekintő, meglehetősen szelektív memóriájú – csak a szépre emlékező – kortársaim és az általuk megvezetett ifjúság tájékoztatása céljából.) 1975-ben» kineveznek a Komarov terem, vagyis a városi ifjúsági ház és park felelősének. (Komarov egyébként egy repülőbalesetben meghalt szovjet űrhajós, akiről az intézményt elnevezik.) Mivel ez egy „bizalmi állás”, többször behívatnak a városi pártbizottsághoz, ahol finoman, de igen határozottan felkérnek, hogy lépjek be a párt vagy a KISZ helyi szervezetébe. Mivel a családunk gyűlöli a kommunizmust és a kommunistákat, értelemszerűen valamilyen fondorlatos formában nekem is el kell utasítanom ezt a felkérést. Legtöbbször azzal hárítom el a kényelmetlen közeledést, hogy nem vagyok szellemileg és erkölcsileg elégé felkészülve a „megtisztelő” feladatra...
Közel három évig vagyok népművelő a Ságvári Endre művelődési központban. Nagyon kedvelem ezt a változatos és izgalmas munkakört. Akkoriban teljesedik ki országos szinteken a néptánc- és a klubmozgalom, akkoriban indulnak el országjárásra a magyar beat- és rockzene nagy együttesei és egyéniségei, akikkel munkám során személyesen találkozhatok és megismerkedhetek. Nyaranta, a Tisza parton lévő szabadtéri színpadon többek között fellép Komár Laci, Kovács Kati, a Mini, a Hungária, az Omega, a legendás Syrius és az LGT. (Disszidálása előtti utolsó koncertjét nálunk dobolja végig Laux, az LGT dobosa.) A hidegebb hónapokban behúzódunk a Komarov terem falai közé. Itt fellép többek között Alfonzó, a bűvész, Sándor Gyuri, a humoralista, Dinnyés Jóska, a vándorzenész, Cseh Tomi, a melankolikus értelmiségi vagy Kovács Gyula, az őrült jazzdobos. Itt szervezem meg a város első jazz klubját, amiért többször beidéznek a pártbizottságra, mert imperialista, felforgató és dekadens művészetnek tartják ezeket a fantasztikus örömzenei estéket. A Komarov terem szép lassan kedvelt találkozóhelye lesz a város rendszeridegen, alternatív művészeinek. Sokaknak csípi a szemét, hogy az ellenkultúrának ez a kicsinyke szigete napról napra népszerűbb lesz...
Ez a kulturális nyüzsgés és sokszínűség természetesen nem kerüli el a hatóságok figyelmét sem. Akkoriban minden rendezvény előtt és után bejelentési és értékelési kötelezettsége van a művelődési intézménynek a rendőrség felé. A rendezvényekről jelentést kell írni, amelyben nem csupán a helyszínt, az időpontot, a fellépők nevét, a résztvevők létszámát kell pontosan rögzíteni, hanem az események hangulatát is. Ez utóbbi rovatot rendszerint üresen hagyom. Egy nyári délutánon bekopog egy szürke öltönyös és sápadt arcú ember az irodámba, talán Kovácsnak hívják. A rendőrségtől jön, és nyomatékosan felhívja a figyelmemet arra, ne szabotáljam el a kötelező hangulatjelentést, mert ez nagyon fontos információ az állambiztonsági szervek számára. A fenyegető hangú beszélgetést követően természetesen továbbra sem töltöm ki a nyomtatványt. E miatt néhány hét múlva behívnak a városi rendőrkapitányságra. Itt kiderült, hogy mindent tudnak rólam, barátaimról és a családomról. Kiderül, hogy jól ismerik a környezetemet, kivel töltöm a szabadidőmet, hová járok szórakozni, és miről beszélgetek közeli ismerőseimmel. A nyomozó ismét utasít, hogy hivatali munkámnál fogva minden héten írjak egy részletes jelentést a város fiataljainak viselkedéséről és gondolatairól, amit ők – vagyis a rendőrség –, a későbbiek folyamán majd természetesen honorálni fog. A felvetés megdöbbent, nem akarok semmilyen áron kommunista spicli és besúgó lenni!
Kábán, zavartan és megalázva térek vissza munkahelyemre. A kollégáimmal folytatott bizalmas beszélgetésekből később kiderül, hogy a pártonkívüli népművelők szinte mindegyikét megkeresték már ezzel az aljas ajánlattal. Azt is megtudom, hogy csak kevesen mernek ellentmondani a felkérésnek. Sok álmatlan éjszakámba kerül, amíg végül döntök: változatlanul üresen hagyom azt az átkozott rovatot. Aztán hosszú csendes időszak következik. Már azt hiszem, feledésbe merül az ügy, amikor megcsörren telefonom. Az arctalan, szürke öltönyös nyomozó találkozót kér tőlem a Tisza-part egyik ligetes, elhagyatott parkjában. A megbeszélt időben már várnak rám, és beültetnek egy fekete Volgába. Hosszasan furikázunk a város határában, a rémülettől szinte azt sem tudom, hol vagyok. Az ajánlat egyszerű: az állambiztonsági szervek képességeim és kapcsolataim miatt ügynökmunkára szemeltek ki. Amennyiben elvállalom és aláírom a titkos megbízatást, még az ősszel felvételi nélkül bejuttatnak az egyetemre, amelyet segítségükkel elvégezhetek és később fontos társadalmi pozícióba kerülhetek. Néhány nap gondolkodási időt adnak a végleges válaszra, aztán szinte öntudatlanul kitántorogok az autóból. Egész éjszaka ébren forgolódom és gondolkodom. Nem merem még a szüleimmel sem megbeszélni ezt a drámai találkozást és felkérést. Érzem, hogy egész életemre és további sorsomra kiterjedő döntést kell meghoznom. Tudom, hogy ha nemet mondok, akkor eljövendő életemben sikertelen, kívülálló és „rendszeridegen” maradok. Ha igent mondok, akkor meg egy életre megbélyegzett szarházi besúgó leszek, amit sehogyan sem tudnék épp ésszel elviselni. Eszembe jut családom, nagyszüleim és szüleim mérhetetlen szenvedése. Másnap, 1977. augusztus 31-én, huszonkét évesen meghozom a végleges döntést. Indoklás nélkül, azonnali hatállyal beadom felmondásomat a munkahelyemen.«

Szolnok Megyei Néplap, 1977. aug. 9.

Vissza az 2. részhez! — Folytatása (egyszer majd) következik!

Kezdőlap
Irományok