Tücsök & Blogár - 009

 A Jásztelek-fügedhalmi iskola elvesző nyomai 2011. nov. 24.
A Jásztelek-fügedhalmi iskola. Archív fotó.

Az 1929-ben épült Jásztelek-fügedhalmi iskola állt ezen a helyen 1966-ig. A maga korában korszerű épületet ma már csak Szabó János rajzán tudom megmutatni. A fenti, 2003-ban készült képen még látszik az iskola beszántott helye.
Balra az emlékére állított tábla:
"Itt állt a fügedhalmi iskola 1929-1966. Hitet, reményt, tudást adott a tanyán élő embereknek. Az Öregdiákok, Jásztelek Községi Elöljáróság, 2002."
A lentebbi, 2005 tavaszi fotón már a tanintézet nyoma sem látszik. A legalsó, 2011 őszén történt kattintás eredménye már az emléktábla betűit is elmúlásukban ábrázolja.

 Egy elfeledett évforduló 2011. nov. 18.
Szűcs Sándor
(Szolnok, 1921. nov. 23. – Bp., 1951. jún. 4.),
a kivégzett többszörös válogatott labdarúgó november 23-án lenne 90 éves. Hét alkalommal a MÁV, tizenkétszer az Újpest csapatának játékosaként válogatták be a nemzeti tizenegybe.
Újpesten iskola viseli a nevét, szülővárosában rendre megfeledkeznek róla: sem táblával, sem utca elnevezésével nem emlékezünk mártírhalálára. 
Szűcs Sándor. Mint szolnoki bennszülött a Mávban kezdte, véljük ott is végzi szépen indult pályafutását. 20 éves lesz a szolnoki pulyka. E szó nem természetéből ered, hanem az erős naptól, arcán kiütköző, pulykatojást jellemző pettyekről ragadt rá.
Csöndes jó modora a többi Máv-tanoncra is jó hatást gyakorolt. A kitűnő iskola egyik legjobb növendéke. Idén szabadul fel. A Máv ifiben a támadósorban kezdte, és a WM. rendszer bevezetése óta egyike lett a legjobb kullancsoknak. Fokozatos fejlődését az ötszörös Kölasz, négyszeres országos ifi és Belgrádban a nagy válogatottban való szereplése is igazolja.
Őstehetség, a labdarúgáshoz szükséges minden adottsággal felruházva, melyhez csupán még a gyorsaság fokozatos fejlesztése hiányzik. Ennek bírásával sokszoros válogatott lesz. Egész idényben egyenletes jó játékával vívta ki a Máv csapata e szép sikert. Feledhetetlen emlékként fogja elkísérni a csapat legfiatalabb tagját a Magyar-Kupa és Corinthián dij döntőmérkőzés győzelme.
A szolnoki megemlékezést ezzel a kis összeállítással próbálom pótolni.
Az idézett szöveget a Szolnok és Vidéke című lap 1941. júl. 17-i számából választottam.
A képek forrása: petrik.fastnet.ch
Életrajza: honlapomon és a Wikipédiában.
Budapesti síremlékének fotói a
"Jász-Nagykun-Szolnok megyei panteon"-ban.

 Kiszolgál(gat)va 2011. nov. 4.
Jászjákóhalma. Képeslap. Fotó: Gara Péter 2002..
Kis település postahivatala. Az üvegfal előtt csak én vagyok, mögötte négyen társalognak. Odaállok a kinyitott ablakhoz. Majd a másikhoz, mert ott ül valaki. A négy hölgy zavartalanul beszélget. Súlyos beteg az eszmecsere tárgya. Visszaállok a nyitott ablakhoz. Nem zavarja őket az idegen fül. Végül az egyik hölgy "odafárad" (kb. 1,5 méter). Közlöm, hogy mit szeretnék. Kedvesen mondja, hogy az a másik ablaknál intézendő. Ott, ahol ül egy hölgy. Ettől kezdve ismét ott várok a "soromra". Ők négyen tovább beszélgetnek. Arról  nem esik szó, hogy miért kapják a fizetésüket. ("Happy end" nincs? De van: a türelem "képeslapot termett".)

 Galgóczy Erzsébet gondolatai Mindenszentek ünnepére 2011. okt. 31.
Galgóczy Erzsébet (Szolnok, 1905. jún. 27. – Bp., 1962. márc. 27.), a magyar stigmatizált Mindenszentek-napi gondolatait a szülővárosában (és akkori lakóhelyén) kiadott, P. Majsai Mór által szerkesztett Katholikus Élet című lap 1925. nov. 1-én megjelent száma (II/21., 330. oldal) közölte:
Minden szentek ünnepén
   Szép ünnepet ül az Egyház. Azon boldogultakat tiszteli, akik földi életüket már bevégezték és az örök Bíró kezéből a hervadhatatlan koronát megkapták. Mily jól eshet nekik e harc után a dicsőség koszorújával megpihenni!
   Sokat küzködtek a világgal és önmagukkal. De legyőzték a világot és győzelmet arattak önmagukon is. Istennek éltek és igyekeztek a végtelen tökéletességű Istenhez mindig jobban és jobban hasonulni.
   Kedves volt nekik Isten és kedvesek lettek Isten előtt. Azért serkent bennünket az Egyház tiszteletükre. De a legméltóbb a szentekhez, amit az Egyház sürget, hogy kövessük erényeiket, példájukat, szellemüket. Gondoljunk gyakran rájuk, hogy példájuk ösztönözzön a törekvésre és vigasztaljon a szenvedésben.
   Sok viszontagság által jutunk Isten országába. Az a szenvedő talál megnyugvást, amelyik tudja, hogy a könnyeket Isten letörli és az örömök tengerévé változtatja. Szeme az égen pihen és a szenvedés édes gyümölcseit szemléli. Milyen nagy is a mennyei dicsőség a véges, rövid földi szenvedésekhez képest!
   Én vagyok a te igen nagy jutalmad.
A betegágyon évek óta fekvő Galgóczy Böske gondolataiból.

 Rálátás az "elhíresült" Bodrogkeresztúri kilátóra 2011. okt. 26.
A Bodrogkeresztúri kilátó. Fotó: Kósa Károly, 2011.09.23.
A kilátó maga bizonyára nincs több 40 cm-nél. A hozzá kiépített út és a világítás azonban itt nem látszik.
Nagyon jól látszik azonban a róla elénk táruló bodrogközi panoráma.

 MeseVár Óvoda, Rákócziújfalu 2011. okt. 26.
Mesevár Óvoda. Fotó: Kósa Károly, 2011.08.30.
Itt bizonyára minden gyerkőc jól érzi magát.

Régebbi Kezdőlap Újabb